
“Ce stă în calea manifestării senzualității noastre?
* In primul rând bazele pe care le avem în legătură cu acest subiect.
– Cum ne-a fost prezentat acest subiect de cei care ne-au crescut? S-au ferit de acest subiect? L-au introdus ca fiind ceva rușinos, de speriat, rău? Prea puțini dintre noi avem o discuție matură cu părinții despre sexualitate, pentru că poate nici ei nu au știut cum să abordeze sănătos acest subiect și cară în spate frici, rușini, temeri pe care le dau mai departe.
Uite-te de exemplu la prima reacție când unei femei îi vine ciclu – este acest eveniment sărbătorit ca și cum acum începe puterea noastră de manifestare și de a da viață sau dimpotrivă ca ceva de speriat “Oh, my God! De acum trebuie să ai grijă, să te ferești!” și așa mai departe?
De exemplu – felul cum mi-a fost mie întrodusă educația sexuală mi se pare foarte sănătoasa, pentru că îmi plăcea să citesc, mama mea mi-a cumpărat două cărți scrise de un psiholog ce aborda foarte blând, frumos și matur acest subiect. Despre ce înseamnă, ce se petrece, când este momentul potrivit și m-au lăsat să-mi trag eu singură concluziile, ce este sau nu pentru mine. Evident au existat sfaturi să am grijă de mine, să mă respect, să mă valorizez, dar mi-au lăsat deschiderea să nu îmi fie frică, rușine, să mă documentez eu singură din surse sănătoase.
* Apoi prima experiență sexuală care nu vine neapărat din elemente sănătoase, iubire, momentul potrivit, ci din presiune, curiozitate. Felul cum s-a desfășurat această experiență sexuală și cum am fost tratați de partener, iar este un element foarte important cum vom aborda sexualitatea în viitor.
* Concepțiile celor din jur – idei pe care le preluăm de la ceilalți și rămân înscrise în subconștientul nostru precum:
- Sexul este rusinos
- Sexul este doar pentru procreare
- Exista o “cale corecta” cum sa faci dragoste
- Partenerul meu trebuie sa stie ce vreau
- Este rusinos sa ii spun partenerului meu ce vreau
- Femeile sunt folosite pentru sex
- femeile o caută”
- e rușine ca femeile să se bucure de sexualitatea lor”
- “ai grija să nu fii așa și pe dincolo”
- “Bărbații vor doar sex, trebuie să te protejezi”.
- Practic toate aceste credințe îți influențează felul cum te raportezi la senzualitate, sexualitate, la cat de multa santisfactie si bucurie primesti din senzualitate sau nu.
* Religia – nu o sa dezvolt foarte tare acest subiect însă faptul că religia a introdus sentimentul de rușine și păcat legat de sexualitate mi se pare unul dintre cele mai importante elemente care afectează raportarea noastră la senzualitate.
Așadar, acestea sunt bazele – de aceea suntem foarte diferiți – unii mai curajoși, alții mai rușinoși, ne dăm sau nu ne dăm voie să experimentăm, ne respectăm sau ne batem joc de propriul corp, îl oferim ca schimb, punem sau nu punem sentimente, ne lăsăm folosiți sau folosim, experimentăm cu o singură persoană sau cu oricine este disponibil.
Nimic nu este rău sau bine, ci pur și simplu este rezultatul bazei noastre. Si pentru că am descoperit în cadrul lucrului cu femeile un blocaj în acest domeniu, am decis să dedicăm un întreg workshop acestui subiect. Să lucrăm împreună în a transforma senzualitatea intr-o parte naturala a vietii noastre atragand astfel o viata sexuala frumoasa si sanatoasa.
În cadrul Workshopului o să discutăm și vom da exerciții practice despre:
* Cum poți să trezești iubăreața din tine
* Exerciții de respirație cu sau împreună cu partenerul
* Exerciții de încredere și deschidere, de aplificare a intimității
* Onorarea corpului – Iubirea de sine
* Ritualuri, exerciții și meditații pe care le poți face singură ulterior pentru expansiunea ta.
Gasesti detalii aici.
Blog Guest – Ana Dragalina