Suntuncopac

Suntuncopac si sunt aici pentru tine la studioul meu

Misiune si valori personale

Leave a comment

69060258_1766214303509440_2099406875010269184_n (1)

Suntem confruntați tot timpul cu zeci de decizii importante: legate de carieră, finanțe, familie, relații, locul de muncă, unde am vrea să locuim, ce ne dorim cu adevărat să facem cu viața noastră și așa mai departe.

Majoritatea dintre noi am trăit atât de mult pe autopilot și am cântărit deciziile în funcție de ce se zice, ce se face sau ce este așteptat și acceptat din punct de vedere social, încât am uitat să ne conectăm cu busola noastră interioară și cu dorințele cele mai profunde ale sufletului nostru. Lucrez zilnic prin coaching cu cliente care vin la mine și deși au 30, 40, 50 ani și o carieră aparent strălucitoare, se simt blocate, stresate, se refugiază în mâncare și habar nu au pe ce drum să o apuce și cum să aducă o schimbare în viața lor – sau măcar ce fel de schimbare ar dori să aducă.

Cred că dacă ni s-ar vorbi încă din adolescență despre valori personale și misiune, ne-ar fi mult mai ușor să facem alegeri importante legate de cine vrem să fim, ce vrem să facem, ce cariere vrem să avem sau despre ce anume vrem să fie povestea vieții noastre. Din păcate mulți dintre noi ajung la vârstă adultă fără să își pună problema că ei ar avea ceva de spus cu privire la sensul vieții lor sau la misiunea personală și prea puțini ajung să se întrebe care sunt valorile lor cele mai profunde.

Misiunea personală este DE CE-ul nostru în această viață, motivul pentru care alegem conștient să fim aici. Nu cred că există un destin aflat în puterea altcuiva, ci că noi suntem responsabili să dăm un sens vieții noastre, nu că altcineva o să decidă care este acela pentru noi (nu, copilul tău nu este sensul vieții tale, nici job-ul și Dumnezeu nu te-a trimis pe această lume ca să suferi și să fii fericit doar după moarte). Misiunea personală ne ajută să înțelegem CINE vrem să fim. Misiunea este răspunsul pe care îl poți oferi cuiva la bătrânețe când te va întreba despre ce a fost viața ta.

Valorile personale sunt acele principii fundamentale după care ne ghidăm alegerile, mai mult sau mai puțin conștient. Dacă suntem conștienți de valorile noastre, ne este mult mai ușor să luăm decizii de tipul: vreau să fiu angajat sau să pornesc pe cont propriu? Ce fel de loc de muncă mi-ar plăcea? Ce mă motivează și ce mă pasionează? Ce este important pentru mine în această viață?

Am făcut primul curs de autocunoaștere în 2014, de atunci am luat multe alegeri, inclusiv alegerea de a fi freelancer, de a fi nutriționist, de a fi coach, de a mă muta în SUA și de a mă întoarce înapoi. Și deși credeam că duc o viață conștientă, nu mi-am dat seama până când nu mi-am scris pe foaie la școala de coaching misiunea și valorile personale că mai am totuși de făcut lumină în procesul meu de luare a deciziilor.

M-am confruntat ani de zile cu decizia unei cariere potrivite și chiar și de curând când am făcut trecerea de la consiliere nutrițională către coaching mai degrabă, m-am confruntat cu teama de schimbare. Când mi-am scris misiunea pe foaie, mi-am dat seama că nu este vorba despre ce fac concret, ci că odata ce am definit ce om vreau să fiu și care este sensul meu, restul sunt detalii.

Misiunea mea este să creez contexte și spații safe pentru femeile care vor să aibă o relație mai sănătoasă cu ele însele: trup, minte și suflet. Fac asta prin serviciile de nutriție și schimbare alimentară, fac asta prin coaching, fac asta prin workshop-urile pe care le organizez, scriind articole sau vorbind cu oamenii din jurul meu despre importanța unei relații sănătoase cu propria persoană.

Ce fac este doar o metodă prin care îmi onorez misiunea. Puteam spre exemplu în loc de coach, să aleg să fiu terapeut sau să țin clase de yoga și meditație, dar ce aș fi oferit lumii ar fi fost același lucru.

Valorile mele cele mai profunde sunt despre siguranță, dar și despre libertate, aventură, pasiune, echilibru. Odată ce am înțeles mai bine ce valori îmi ghidează deciziile, mi-a fost mai ușor să înțeleg ce nevoi am eu și ce fel de schimbări și decizii mi-ar respecta mai bine valorile. Am înțeles inclusiv de ce fosta mea relație nu mai mergea sau anumite comportamente pe care nu mi le puteam explica la vremea respectivă.

 

Metaforic vorbind, misiunea personală este ca un far la capătul unei păduri. Fiecare are propriul far. Odată ce l-ai văzut, vei ști întotdeauna încotro te îndrepți. Valorile personale sunt ca o busolă, care ne ghidează pe cele mai potrivite poteci pentru noi. Sigur, sunt sute de poteci, unele mai potrivite și altele deloc. Mulți bâjbâim prin întuneric pe poteci nepotrivite și adesea ne e frică să ne întoarcem înapoi. Cert este că dacă am reuși să vedem farul din depărtare și am avea o busolă care să ne ghideze pașii, am trăi o viață cu sens și conștientă.

Vă invit joi, 5 septembrie, la ora 19:00 la un workshop în care să vă identificați valorile și misiunea personală. Vom folosi instrumente de coaching și reflecție personală astfel încât fiecare participant să își pună pe foaie valorile și de ce-ul personal.

Pentru înscrieri, aștept e-mail pe adresa coaching.andreea@gmail.com, iar mai multe despre eveniment puteți citi aici: https://www.facebook.com/events/654294551736056/

 

 

 

Author: suntuncopac

Suntuncopac si-mi place sa vorbesc despre asta! www.suntuncopac.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.