Suntuncopac

Suntuncopac si sunt aici pentru tine la studioul meu

De ce ne doare spatele? – Cauze emotionale

1 Comment

14724462_1708159659423262_6647621069411082691_n

Draga Copac,

Fiinta noastra, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic, este structurata in jurul coloanei vertebrale. Atitudinea noastra, increderea in sine, puterea personala tin in mare parte si de relatia noastra cu coloana vertebrala. Coloana vertebrala este cea mai importanta piesa a scheletului osos, care serveste ca punct de ancorare pentru toate celelalte elemente ale corpului, este axul central al fiintei. Starea sa buna se reflecta la toate nivelurile fiintei: asupra sistemului nervos; asupra cutiei toracice; asupra pozitiei corecte a capului; plasarea corecta a bazinului si implicit a organelor interne; asupra mobilitatii membrelor superioare si inferioare. Este precum trunchiul unui copac

Durerile de spate pot afecta pe oricine indiferent de varsta, dar aparitia lor este mai frecventa la persoanele trecute de 35 de ani.

Pozitia gresita a corpului duce la afectiuni. O postura gresita la birou de exemplu poate genera o forma curbata a coloanei, poate duce la una din cele mai frecvente afectiuni numita cifoza. Cifoza reprezinta o curbare antero-posterioara a coloanei vertebrale, deformatie care este cunoscuta popular sub numele de cocoasa. Simptomele in cifoza sunt date de dureri de spate, sensibilitate la nivelul coloanei si chiar oboseala. Problema semnalata de specialisti este ca persoanele care obisnuiesc sa stea in pozitie aplecata in fata calculatorului ajung sa si mearga astfel, durerile de spate si de gat instalandu-se in scurt timp.

O a doua afectiune des intalnita este lordoza, o deviatie a coloanei vertebrale. Un simptom important in lordoza este proeminenta bazinului inspre posterior. Lordoza cauzeaza durerea lombara sau lombalgie. Pozitia corpului ne influenteaza si starea emotionala Cercetatorii considera ca exista o legatura stransa intre pozitia corpului si starea noastra de spirit. Persoanele care au o pozitie gresita a corpului pot ajunge sa sufere de depresie.

Eu consider ca “in spatele durerilor de spate” stau in primul rand motive spirituale.

In primul rand durerile de spate pot fi asociate cu emotiile negative din viata noastra.

De exemplu, o durere la spate in partea de jos poate reprezenta probleme in domeniul finantelor, frica de bani, de problemele financiare etc.

Durerile in zona sacrala, chiar la baza coloanei vertebrale, pot reprezenta frica de a nu ne pierde libertatea sau durerile din partea de mijloc a spatelui pot avea legatura cu sentimentele de vina.

Legatura dintre corpul fizic si cel subtil este realizata prin intermediul chakrelor (in sanscrita „chakra” inseamna „roata”). Chakrele corpului uman sunt vortexuri (spirale) energetice.

Exista 7 chakre principale prin intermediul carora circula energia (lumina). Ele sunt dispuse de-a lungul coloanei vertebrale (din crestetul capului pana la baza coloanei vertebrale – coccis) in punctele principale ale sistemului nervos central (ex: sacral, lombar, toracal, cervical).  Conceptul de chakra il regasim atat in hinduism cat si in budism.

Asadar, putem sa asociem durerile de coloană cu anumite stări sau emoții.

Partea de jos a spatelui este localizata in zona chakrei a doua – chakra sexualitatii, organelor sexuale. In timp ce aceasta chakra ne influenteaza capacitatea de a relationa cu ceilalti ne ajuta in acelasi timp sa facem fata vietii si emotiilor.

Cand cea de-a doua chakra este blocata sau nu este deschisa complet o sa existe probleme cu menstruatia, dureri pelviene, probleme de urinare, probleme emotionale, probleme sexuale, lipsa banilor, rinichi slabiti, constipatie, crampe musculare, dereglari hormonale.

Daca luam fiecare zona in parte, durerile au de asemenea explicatii specifice:

– in zona cervicala, pot sugera incapatanarea, nehotararea, blocajul mental;

– in partea din mijloc – neincrederea in sine;

– in partea inferioară – nesiguranta materiala.

Corpul nostru este cel mai importat maestru pe care il avem aici pe pamant, asadar, orice durere are o explicatie.

Lise Bourbeau spune: “Problemele de la baza spatelui sau din regiunea sacrumului se regasesc la persoanele care isi fac prea multe griji cu viata sa materiala, cu banii, cu tot ceea ce este legat de aspectul material, de lumea fizica a pamantului. Aceasta parte a corpului este foarte importanta caci ea ne sustine, este punctul nostru de spijin. Cel care are nevoie de multe bunuri materiale pentru a simti ca are un sprijin in viata isi atrage numeroase probleme in aceasta zona a coloanei vertebrale. Bucurile materiale trebuie utilizate pentru a ne apropia de Dumnezeu si nu ca un sprijin, sprijinul esti tu insuti!

De asemenea, problemele de la baza spatelui releva si o persoana care acuza de mai multe ori pe ceilalti de propriile problemele si pentru care libertatea este sfanta. Cand ceilalti au nevoie de ajutorul ei, se teme sa nu-si piarda libertatea de miscare. Insa ar trebui sa se stie ca daca doresti sprijinul celorlalti trebuie mai intai sa il oferi pe al tau.

Persoana afectata de dureri in partea de sus a spatelui are in general, multe pretentii de la ceilalti, ceea ce o face sa traiasca sentimente de manie. Ar avea nevoie sa se exprime si sa ceara ceea ce doreste, in loc sa isi reprime furia. Nu se simte capabila sa se sutina pe ea insasi din punct de vedere afectiv.”

Pe langa faptul ca trebuie sa fim mai atenti la postura, sa facem yoga, sa luam pauze mai dese de la birou, sa nu ne fortam la sala de sport, sa bem apa, sa facem masaj, sa meditam si sa ne deschidem chakrele, trebuie in primul rand sa ne cercetam sufletul si sa vedem ce mesaj avem de decodificat, ce eveniment major ne nelinisteste, ce griji avem, ce vrea aceasta durere de spate sa ne invete. Pentru ca o durere de spate va trece periodic cu niste pastile, dar va reveni pana cand o sa ne intelegem mesajul.

Author: suntuncopac

Suntuncopac si-mi place sa vorbesc despre asta! www.suntuncopac.com

One thought on “De ce ne doare spatele? – Cauze emotionale

  1. Multumesc pentru acet articol. Mi a fost de ajutor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.