Suntuncopac

Suntuncopac si sunt aici pentru tine la studioul meu

“Endometrioza m-a ajutat sa ma imprietenesc cu mine” de Gabriela, un suflet de femeie

Leave a comment

Draga copacel,

acest articol isi propune sa ne ajute pe noi femeile sa constientizam mai bine o boala care afecteaza 10-15% dintre femei- endometrioza.Ce este endometrioza?

yoga bucuresti

Endometrioza reprezintă prezența țesutului similar endometrului (căptușeala uterului) în alte zone pelvine sau extra pelvine. Endometrioza se poate manifesta diferit de la leziuni endometriozice (chisturi, aderente, noduli)  până la infertilitate. .In anul 2012, conform unei statistici elaborate de World Endometriosis Foundation, se aprecia ca 176 milioane de femei sufera de endometrioza..În lumea medicală, este considerată cea mai dureroasă boală ginecologică, nemortală..Sunt atinse de Endometrioză doar femeile aflate în perioada reproductiva; afecteaza cam 10 – 15%  dintre femei. În funcție de localizarea țesuturilor endometriale, pot apărea simptome foarte variate. În general, apar în cavitatea abdominală: între organe, pe fascii, pe intestine sau alte organe, în tubul uterin, în ovare, dar se pot instala chiar și în peretele uterului, a intestinelor, în vezică sau în perineu.

Cele mai frecvente simptome:

• Menstruație neregulată, dureroasă, cu cheaguri și crampe;

• Durere neobșinuit de intensă, mai ales în zona bazinului;

• Durere radiantă în mijloc, în coapse, în picioare;

• Probleme digestive, balonare, diaree, crampe, scaun cu sânge;

• Urinare frecventă, infecții urinare, sânge în urină;

• Diformitățile uterului cauzate de aderențe, dureri abdominale neobișnuite;

• Control ginecologic dureros și viață sexuală dureroasă;

• Ovulație dureroasă la mijlocul ciclului (chist endometrial);

• Greață, vărsături, leșin, amețeli, vârtejuri, oboseală cronică, anemie;

• Probleme imune și alergii în creștere;

• Infertilitate, încercări eșuate de a rămâne gravidă.

Simptomele enumerate mai sus nu apar întotdeauna toate deodată, ci este posibil să apară doar unele din ele ca manifestare a afecțiunii.Asadar, dacă experimentezi cel puțin unul dintre simptomele de mai sus, adresează-te medicului ginecolog!

Ce trebuie să facă medicul ginecolog pentru tine? 

– Să realizeze anamneza completă cu privire la istoricul tău medical 

– Să te asculte și să îți răspundă la toate întrebările

– Să realizeze un consult și o ecografie transvaginală avizată

– Să îți recomande investigații complexe sau să te redirecționeze către alți medici specialiști, în funcție de situație 

Endometrioza este încă greu de diagnosticat, așa că încearcă să găsești încă de la început medici specialiști cu experiență în tratarea acestei afecțiuni! 

Endometrioza este atat o problema de fertilitate, cat si una care afecteaza calitatea vietii (inclusiv viata de cuplu). Fiecare pacienta cu endometrioza trebuie sa beneficieze de ajutor specializat si personalizat.

Mai departe iti las povestea unui suflet feminin- Gabriela Blaga ,  care a primit aceasta boala ca lectie sa se cunoasca, sa se accepte si sa se iubeasca mai mult. De atunci a infiintat si asociata SOS Endometrioza unde incet-incet ajuta femeile sa constientizeze invataturile acestei boli.

Pana la inceputul anului 2014 am trait, am simtit si am gandit in dezacord cu mine insami. Am trecut prin viata absenta, m-am lasat purtata de actiuni, de evenimente din exterior, de parerea oamenilor din jurul meu si mi-am neglijat trairile interioare. Exista o deconectare de sine.Asteptam ajutor din exterior, de la sora mea, de la prieteni. De un an si jumatate am inteles si cred cu tarie ca tot ceea ce percepem in si din exterior este, de fapt, reflectarea fiintei noastre.

Si da, este adevarat ca anumite situatii se repeta in mod ciclic pana cand constientizam nevoia de schimbare.

Eu am inteles aceasta nevoie in urma unui eveniment dureros. Acum 4 ani spuneam familiei si prietenilor ca vreau sa plec din tara, ca Romania nu imi poate oferi ceea ce imi doresc.

Si, ca o confirmare a vorbei din batrani: „Ai grija ce-ti doresti pentru ca ti se poate intampla”, am cautat oportunitatea, iar in ianuarie 2013 eram „fericita” castigatoare a unui concurs ce a avut drept premiu o pozitie de manager in domeniul financiar, in Copenhaga.

Urma sa traiesc o experienta „transformatoare” ce avea sa reprezinte o treapta catre auto-cunoastere.

Iata-ma asadar aterizand pe pamant danez. Eu, doua valize verzi si un laptop rosu.

Inceputul a fost interesant, descopeream locuri si oameni noi, studiam si limba daneza, pe care nu o consider ca fiind cea mai usoara si melodioasa. Eu sunt iubitoare de limbi latine (spaniola este cap de lista).

In cateva luni insa, dorul de tara a aparut. Schimbarile in lant (tara, cultura, clima), absenta familiei, job-ul nesatisfacator au adus tristete, nopti nedormite, intrebari fara raspuns.

Mahnirea sufleteasca avea sa se reflecte in plan fizic.

Astfel, in octombrie 2013, in urma unui control medical, mi s-a comunicat ca am un chist endometriozic de 9 cm pe ovarul stang si doar interventia chirurgicala este solutia. Am plecat din tara cu o teama cumplita de operatie.

Frica care m-a insotit in lunile ce au urmat, gandurile nu tocmai pozitive, au alimentat si au determinat inrautatirea starii mele de sanatate. Generam, prin modul de gandire, ceea ce avea sa urmeze.

In ianuarie 2014 am fost operata de urgenta, ca urmare a unor complicatii, iar la o luna dupa acea interventie, insotita de sora mea, am revenit ACASA.

In avion, inainte de aterizarea la Bucuresti, am trait o emotie puternica, am plans de bucurie ca ma intorc in tara mea! Traisem lectia strainatatii si nu mi-o mai doream.

Au urmat luni in care am luptat cu mine sa-mi revin. Frica care ma coplesise pe parcursul bolii lasase urme.

Am avut marele noroc sa am alaturi oameni dragi care m-au ajutat enorm. Invatam, zi de zi, cate ceva nou despre mine. Cresteam cu pasi siguri.

Cautam diverse metode care sa ma ajute.

In august 2014 am ajuns in Toscana, ca participant la ceea ce s-a numit „Happy mind retreat”. Acolo am intrat in contact cu mindfulness-ul si meditatia, unelte ce s-au dovedit esentiale in procesul de „citire” a starilor, emotiilor, gandurilor proprii.

Incepeam sa inteleg ca exista o relatie puternica intre starile interioare si evenimentele exterioare.

Asa mi-am dat seama ca episodul dureros al bolii m-a ajutat sa ma redescopar si sa devin Gabriela de acum, cea cu pofta de viata, zambitoare, bucuroasa de fiecare noua zi. Gabriela care nu se mai plange cand ploua zile in sir.

Am invatat sa fiu recunoscatoare pentru ceea ce sunt si ceea ce am.

Privind retrospectiv, mi-am dat seama ca in ciuda bolii nu m-am intrebat si nici nu am intrebat Divinitatea: „De ce eu?” Parca intuiam ca acel eveniment dureros avea sa fie pasul pe drumul transformarii de sine.

Acum, la mai bine de doi ani de la acea experienta, sunt recunoscatoare si bucuroasa ca am reusit sa cresc, sa ajung sa-mi fiu propria ancora, sa ma iubesc si sa am mare incredere in mine.

Am ajuns sa ma traiesc si nu sa fiu traita de stari, de ganduri toxice.

Pas cu pas, folosind diverse unelte (psihoterapia, mindfulness, meditatie, hatha yoga) am invatat despre mine.

Am reusit sa imi schimb tiparul de gandire.

Acum las pur si simplu gandurile sa curga atunci cand apar.

Am inceput sa practic auto-observarea constienta.

Si asta ma ajuta mult in identificarea gandurilor, a credintelor, a starilor care imi afecteaza echilibrul interior.

Am ajuns sa fiu in dialog cu mine, pe un ton prietenos, fara critica.

Este incredibil cum schimbarea din mine a generat si in exterior „lumina”.  De cand sunt noua Gabriela am atras si atrag in jurul meu oameni luminosi si intamplari frumoase.

Este evident ca ceea ce sunt ACUM se oglindeste in jur!

Este fabulos sa simti, pur si simplu, asezarea fireasca a intamplarilor atunci cand iti lasi mintea libera, neincarcata cu deseuri. Da, suntem creatorii propriului vis si a propriei realitati!

Am atasat mai jos o poza din Cauzele Spirituale ale Bolilor de  Jacques Martell, referitor la endometrioza.Onorati-va feminitatea, dragi femei!Namaste!”

Imagini inline 1

 

Author: suntuncopac

Suntuncopac si-mi place sa vorbesc despre asta! www.suntuncopac.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.