Suntuncopac

Suntuncopac si sunt aici pentru tine la studioul meu

Teorii cu privire la sexualitate din perspectiva lui Freud

4 Comments

Draga copacel,
deseori aud la studio” Copac, am chakra ( vortex de energie) sexualitatii blocata ce sa fac? ”  In primul rand sa acceptam si sa intelegem cu iubire ce a cauzat acest blocaj. Si pentru ca nu vreau sa caut raspunsuri doar in zona ezoterica pe care am imbratisat-o in ultimul timp, intotdeauna echilibrez informatia si cu cea din psihologie/psihoterapie….si uite asa fiind pasionata de Jung si Freud si navigand eu pe net am dat de o parte dintr-un referat al unei studente- Anca Armasu despre Sexualitate din perspectiva lui Freud, pe care as vrea sa- l impart cu tine.
“Vorbind despre libido şi sexualitate, teoria lui Freud a provocat spiritele începutului de secol XX.Sexualitatea era o tema considerată secretă, tabu, chiar şi pentru adult. Freud a îndrăznit şi mai mult, plasând-o la nivelul copilăriei. Primul act al copilului mic, suptul, este un act sexual, el produce plăcere sexuală. La fel se întâmplă şi cu erecţiile precoce, exhibiţionismul infantil. La toate acestea se mai adaugă şi complexul lui Oedip, potrivit căruia copilul mic manifestă un ataşament sexual faţă de părintele de sex opus şi, complementar, rivalitate faţă de părintele de acelaţi sex. Cu toate acestea, Freud nu considera sexualitatea copilui ca fiind “perversă” pentru că nu se finalizează în procreaţie( aceasta fiind scopul sexualiăţătii normale). Freud prelungeşte însă sexualitatea nu numai în“jos”, coborând-o până la nivelul copilariei, ci şi în sus explicând prin intermediul ei o mulţime de fenomene ale vieţii sociale a omului.Arta, literatura, religia, morala nu sunt altceva decât tot manifestări ale sexualităţii. “ există situaţii, scria el, când instinctele sexuale renunţă la plăcerea parţială pe care o produce satisfacerea lor sau la cea procurată de actul procreaţiei, înlocuind-o printr-un alt scop care a încetat să mai fie sexual, devenind social. Denumim acest process sublimare”.
Teoria stadiilor de dezvoltare sexuala.Urmând o evolutie biologica, Freud stabileste un model rigid pentru ceea ce el numeste“dezvoltare sexuala”. Pentru aceasta, Freud propune teoria stadiilor de dezvoltare, pe vârsta, cu delimitarifoarte clare. Nu este obligatoriu ca un individ sa treaca prîntoate fazele şi este posibil ca unele etape sa sesuprapuna.
Daca simti sa imparti si tu ceva inspirational  cu noi scrie-mi la suntuncopac@gmail.com
Namaste!

Author: suntuncopac

Suntuncopac si-mi place sa vorbesc despre asta! www.suntuncopac.com

4 thoughts on “Teorii cu privire la sexualitate din perspectiva lui Freud

  1. Freud a fost si va ramane un geniu cu teoria lui asupra dezvoltarii psihosexuale umane si nu numai. Si interpretarea viselor este o mostenire grea.

  2. Teoria lui Freud a fost infirmata de multe cercetari contempoarane. A fost buna acum un secol, dar acum este considerata depasita.

  3. Faptul ca se scriu articole pe baza aceasta mi se pare un pas inainte, mai ales ca maoritatea persoanelor nu indraznesc sa abordeze acest subiect, desi se presupune ca suntem o natiune deschisa la “minte”.

  4. Freud era un om care oferea o importanta nemarginita teoriilor absolute si exclusive legate de sexualitate. De asemenea considera ca evolutia sexuala a omului depindea extrem de mult de cum s-a dezvoltat pe parcursul timpului si de in ce mediu a crescut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.