Exercitii yoga pentru durerile nervului sciatic in sarcina.SarcinaZEN by AptaNUTRICIA

yoga_suntuncopac.jpg

Iubita mamica,

Probabil iti este cunoscut termenul de sciatica in perioada prenatala,  acea  durere care incepe in radacinile nervoase ale coloanei vertebrale si  „radiaza” pe  picior. Concrent, sciatica este inflamarea nervului sciatic. Stiai ca este cel mai mare nerv?

Foarte multe mamici se confrunta cu aceste dureri  avand in vedere  schimbarile la care  este supus corpul in perioada de sarcina si se  intampla de obicei din cauza deteriorarii discului coloanei vertebrale, care duce la umflarea nervului.

Nu prea avem cum sa prevenim aceste dureri, chiar si eu m-am confruntat cu ele, dar putem apela cateva trucuri si exercitii pentru a le ameliora si a avea o SarcinaZEN.

  1. Ia un scaun, indreapta spatele, coboara umerii si vino cu laba piciorului drept deasupra genunchiului stang. Daca iti este confortabil apasa usor pe genunchiul ridicat si  imagineaza-ti ca respiri  de la baza coloanei pana spre picior pe prelungirea nervului. Stai 5- 10 respiratii aici si muta postura pe celalalt picior repetand indicatiile. Respira constient si trimite respiratia vindecatoare acolo unde este durere.

 

  1. Gaseste un perete liber si, din picioare, impinge palmele in perete si sezutul inapoi creand un unghi de 90 de grade intre trunchi si picioare. Simte alungirea coloanei si intinderea muschilor din partea din spate a picioarelor. Departeaza picioarele cat poti face loc la burtica si daca este inconfortabil poti indoi genunchii. Talpile sunt paralele impingand puternic in podea. Ramai 5-10 respiratii constiente aici. Acest exercitiu este minunat si pentru orice durere a spatelui.

 

  1. Vino in patruped cu umerii deasupra incheieturilor de la maini si soldurile in linie cu genunchii, dar facand loc la burtica. Coloana este neutra. Ridica simultan o mana cu un picior, pastrand degetele flexate la picior si revino in pozitia de baza. Muta pe celalalt picior si fa cateva 5-10 repetari de pe o parte pe alta, in diagonal. In momentul ridicarii membrelor incearca sa nu misti soldurile si nici coloana vertebrala. Respira constient.

 

  1. Vino in pozitia copilului cu picioarele departate atat cat sa faci loc la burtica, alungeste bratele si coloana vertebrala si respira acolo unde simti durere.

 

  1. Postura porumbelului. In sezut, foloseste o perna sau un bloc care sa te ajute sa mentii soldurile in pozitie neutral. Din poziția sezand, cu picioarele incrucisate si cu spatele drept, iti duci piciorul stang in spate cu genunchiul drept, astfel incat calcaiul piciorului sa fie orientat in sus, iar sprijinul piciorului sa fie pe coapsa. Daca iti este complicat sa mentii piciorul din spate drept, poti indoi genunchiul. Genunchiul drept este indoit inainte. Repeti   acelasi tip de exercițiu dar cu piciorul stang. Pastreaza aceasta poziție timp de aproximativ 5-10 respiratii constiente si vindecatoare.

 

Ce te mai poate ajuta:

 

  • Un masaj este painea lui Dumnezeu;
  • Incearca si inotul!
  • Invata cand te ridici si te asezi in pat sa o faci dintr-o parte din pozitia fetusului nu din plan vertical;
  • Ridica-ti  picioarele pe un scaunel atunci cand stati mult timp pe un scaun la birou;
  • Atentie la incaltaminte!
  • Foloseste un brau care sa-ti ridice uterul;
  • Nu ridica greutati prea mari;
  • Maseaza-te singura folosind mingiute de tenis sau rulouri cu spuma;
  • Viziteaza un kiropractician;

Fii blanda cu corpul tau in aceasta perioada, respecta-i limitele si mesajele si trateaza-l precum un partener care iti vrea doar binele.

 

Daca vrei sa descoperi si mai multe exercitii care sa te ajute sa faci fata schimbarilor cu care te confrunti in perioada sarcinii, te invit la clasele de yoga pentru gravidute din fiecare joi la 18.00 la studio sau intra si in sectiunea MiscareZEN de pe platforma AptaNUTRICIA.

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.