“Din inima in India”, de Dana una dintre participantele retreatului in Kerala

20180206_133811

Draga copac,

Ne-am intors dintr-una din cele mai “cu cantec” experiente spirituale din India Kerala, iar o superba copacita participanta- “Dana cea cu cantecelul”  nici ca putea reda mai bine si mai in detalii ce am trait noi acolo. Postul este preluat de pe blogul sau https://danacamino.wordpress.com/

 

Enjoy:)!

 

“Mi-am dorit sa ajung in India încă de pe CAMINO DE SANTIAGO.

Intr-una din zilele alea infernale de pe Camino de Santiago ,un gând s-a înfiripat și m-a urmărit constant ulterior.
Sa ajung in India.
Nu știam exact unde ,nu conta când și cum…India mi-a bâzâit în minte și urechi multa vreme.
Dupa ce m-am întors de pe Camino de Santiago am început sa caut o varianta sa ajung in India.Nu îmi doream o excursie comerciala ,doream altceva .

Am cautat o varianta și pentru Nepal .Pentru mine Nepal-India era tot acolo: călugări saolini levitand îmbrăcați in haine portocalii.Da știu,prea multe filme americane te pot zăpăcii.

La un moment dat ,în căutările mele pentru Asia ,am dat peste pagina @my barefoot journey   ,unde 2 fete organizau retreat-uri in Bali. Postau niște poze din Bali de îmi stătea inima în loc. Si fetele care au participat în programele lor ,zici ca erau selecționate in urma unor concursuri de Miss.
Eu cautam India…călugări levitand…Gange…vaci…

In octombrie anul trecut am fost la un click distanta de a pleca in India într-o varianta comerciala in triunghiul de aur : New Delhi-Joipur-Taj Mahal. Nu am dat click..parca-parca nu era chiar ce îmi doream.

Si,de nicăieri,fetele de la @my barefoot journey ..se hotărăsc sa fac un retreat în India.Mi-a apărut anunțul cu India in news feed ul meu la fiecare deschidere a Facebook ului.O data,de doua ori…de n-spe ori,până când am zis : bine ma…gata…am înțeles…asta este …am priceput.Vin !

Până sa  ajung sa ma urc în avion a fost o adevărata călătorie. A trebuit sa îmi cumpăr haine de vara ,costume de baie ,ochelari de soare .In decembrie .

Am vazut 2 filme senzaționale cu/ despre India ,ocazie cu care am devenit fan Dev Patel :Lion si The Man who knew Infinity.Plus revăzut „Gandi ” cu Ben Kingsley. Toate geniale.

Si am devenit fan Coldplay ( da,știu…băieții ăștia cânta de 20 de ani..da na’..eu m-am oprit la Queen…).Am văzut clipul de la „Hymn for the Weekend” de 30 de ori …deci se pune ca am devenit fan.

Dupa ce am citit câteva articole de pe Lonley Planet +  bloguri de turism m-am relaxat.Urma sa am propria mea călătorie .

Am ajuns în India la sfârșitul lui ianuarie după o escala în DUBAI.

Vacanta mea în India a fost în Kerala ,în sudul Indiei.

Kerala are de toate: 590 de km de coastă, cu plaje incredibil de frumoase, munte, deltă, orașe cu o bogată moștenire, resorturi în ținuturi de vis, sute de mii de cocotieri, sate pitorești, oameni minunați. Nu degeaba i se spune cu afecțiune God’s Own Country, Țara lui Dumnezeu, pentru frumusețile sale.

Hint :cauta cuvintul Google pe harta..Kerala e chiar deasupra-))

Picture1

Am aterizat la Thiruvananthapuran ( imposibil de pronunțat) ,capitala Keralei ,la ora 3 dimineata.

Am ieșit din aeroport după ce am trecut prin toate formalitățile vamale,am tras aer in piept si am pășit pe pământul Indiei.

India

Presupun ca asa începe orice poveste despre India: „Oricât de pregătit crezi ca ești, oricât de mult ai fi citit sfaturi, ghiduri Lonely Planet si forum-uri, indiferent de starea mentala in care încerci sa te pui…primul contact cu India rămâne, din toate punctele de vedere si pentru marea majoritatea a călătorilor, un soc.”

Uită lumea aceasta aşa cum o ştii sau cum ţi-o închipui. Bora Bora, Seychelles, Maldive … când vine vorba de locaţii îndepărtate pentru a evada, gândul îţi fuge în astfel de paradisuri exotice.

Uită ideea de all-inclusive sau ultra-all-inclusive şi pregăteşte-te pentru o incursiune într-o lume beyond-all-inclusive. Fii însă cu mare băgare de seamă!

Pentru această teleportare trebuie să ai prejudecățile aproape de zero, deschiderea culturală aproape de infinit şi toleranța religioasă în sânge!

Şi, mai presus de orice, mai trebuie să ai o calitate care nu se găsește tocmai pe toate drumurile: acea înclinație de a trece dincolo de aparențe şi de a te minuna în fața esenței locurilor, situațiilor şi oamenilor care ţi se ivesc în faţa ochilor, minții şi sufletului

Pentru mine, european obișnuit  sa caut  magia exprimata in forma, dimensiunile si suprafața obiectelor, a fost o lectie pe tot parcursul vacantei mele   in India: magia si energiile se manifesta prin oameni.

India iți trezește toate simțurile .Brusc începi sa simți mirosuri,sa auzi sunete,sa vezi culori .

Primul contact cu India e halucinant.Aterizezi la 28 grade si o umiditate extrema .Instantaneu hainele ti se lipesc de corp.In jurul tau sunt o mulțime de oameni. In India conceptul de „spațiu vital” nu exista.E cald si praf .Auzi mașini claxonând fără întrerupere ,lumea se agita,e într-o permanenta mișcare .

Ai la dispoziție 3 minute sa te hotărăști dacă pășești înainte sau te întorci de unde ai venit.

Daca cautați o destinație cu muzee,grădini imperiale si restaurante clasificate Michelin,India nu e o destinație recomandata. Veti descoperi ca templele lor nu sunt impresionante comparativ cu bisericile europene.Restaurantele lor au o prezentare îndoielnica si s-ar putea sa aveți o mica reținere.Nu exista asfalt..și va trebui sa umblați desculți jumătate din vacanta voastră,mergând prin praf si gunoaie. Va trebui sa plătiți in moneda lor locala -rupii indiene.Va fi complicat de scos bani de la ATM-veți reuși doar dupa ce veti confirma băncii ca va aflați in India .Si veți avea un mare noroc dacă veți gasi un ATM care sa aibă si bani..Veți face 100 de km in 5 ore,printr-un trafic infernal.Va va fi cald si va vor pișca țânțarii.

Daca însa,veți reuși sa treceți peste toate aceste lucruri,exista toate șansele sa va îndrăgostiți iremediabil de India.

In primul rând ,oamenii sunt buni.

Hinduși cred în reincarnare ,și cred cu tărie sa faptele bune le vor fi răsplătite.

In prima zi ,când am ajuns in Varkala ,stațiunea unde am stat primele 7 zile,m-am rătăcit si nu am știut cum sa ajung la hotel.M-a luat un indian in tuk-tuk.I-am spus ca nu am rupii sa ii plătesc,dar el m-a dus la hotel si mi-a mulțumit ca i-am dat posibilitatea sa facă o fapta buna ,ajutând un om.Mi-a explicat ca zeul lui va fi mulțumit de el .

La magazine se negocieaza la modul: care este prețul care te-ar face fericita ? Ei cred cu tărie ca nemulțumirea ta va atrage după sine energii negative în magazin și asta le-ar putea influenta vânzările.

Iti zimbesc,sunt prietenoși ,intra în vorba cu tine .

20180212_161633

20180212_161909

La restaurante îți zimbesc ,fac conversație cu tine ,deși se mișca în ritmul lor .Ei nu se grăbesc niciodată si trebuie sa înțelegi ca acesta este ritmul lor. Si încet-încet vei intra si tu în acest ritm .Va trebui sa te relaxezi ,si sa savurezi mâncarea lor .Uita regulile aplicate unui restaurant european.Doar bucura-te de gust.

Da stiu,poate pozele arata creppy ,dar restaurantul a câștigat doua premii de excelenta TripAdviser .Pentru ca…precum spuneam…in India magia se manifesta prin oameni.

Restaurantul Temple Caffe din Varkala intra in top 3 personal.Pentru toată magia pe care am simțit-o pe terasa aceasta.Da ,știu,nu are sens …dar băiatul ala cu barba face cele mai bestiale cafele cu cardamon si turmeric .Si pentru ca magia si energia nu se poate explica ,trebuie sa ma credeți pe cuvânt.

20180206_09162520180206_09165320180206_091638

20180206_091743

In India se mănâncă numai legume.Sunt vegetarieni .Am mâncat toate legumele posibile gatite intr-un mod demențial. De remarcat este faptul ca ,dacă nu este sezonul pentru o anumita leguma ,ea nu exista in meniu. In februarie nu e sezon de avocado in India,deci nu o vei putea comanda.Globalizarea nu a ajuns aici,motiv pentru care toată mâncarea are un gust minunat.Garnitura este orezul si pastele făinoase .

28117114_1481458318629531_1848827145_n

Si ca bautura : nuca de cocos:

28117182_1481467645295265_1783735617_n

Indienii iți vor cere sa faci poze cu ei .Mai ales dacă ești blonda,ei considera ca le porți noroc.Va trebui sa înveți sa stai frumos la poze .Am făcut adevărate sesiuni foto.

In India e mizerie.Tone de gunoaie.Habar nu am cum ar putea sa rezolve aceasta problema.Sunt 1 miliard si ceva de oameni care produc deșeuri ,care ar trebui colectate .Este o provocare uriașa. Culmea este ca in curțile lor fac curățenie,și tot gunoiul în scot pe strada .Si ei sau obișnuit sa traiască asa .Am avut ,recunosc,un sentiment de frustrare …chiar am vrut la un moment dat sa iau o matura in mina și sa adun eu gunoaiele.Apoi m-am liniștit și am învăț sa ocolesc ,desculța fiind,toate gunoaiele din cale.Si am înțeles ca aroganta specifica europeanului,nu are ce cauta în India.Noi avem REBU,contracte grele de colectare a deșeurilor ,infrastructura ,etc.India trăiește la limita sărăciei ,și până sa ajunga la colectarea selectiva va mai trece ceva timp. Si  am recunoscut ca ,pot sa gasesc in Romania zone la fel de pline de mizerie. Daca ne uitam la poze din Ferentari ,vedem același lucru.Practic ,te teleportezi din Europa antiseptica si călătorești înapoi în timp.

20180204_104033

20180203_165030

20180204_103954

20180204_103955

20180203_165105

20180212_18580220180212_19004320180212_18565520180212_185729

Si pentru ca India e plina de gunoaie ,India iti trezește toate simțurile. Bețișoare parfumate fumegând vei întâlni la fiecare pas. Plutește în aer  un miros de lemon gras amestecat cu lavanda  ,trandafiri .India are un miros specific pe care il vei simți in fiecare minut .Teleportat fiind dintr-o Europa antiseptica , simțurile tale vor fi lovite de mirosuri pe care nici nu stiai ca exista. Si mirosul predominant nu e de gunoi fermentând.Pentru ca ei au învățat sa facă bețișoare parfumate care degaja un miros de o intensitate care te amețește. Uitați de bețișoarele parfumate care le găsiți in comerț in Europa.Alea sunt parte a comerțului globalizat.Numai când ajungi in India înțelegi ce e un bețișor parfumat.Voi păstra în memoria mea olfactiva multa vreme de aici încolo mirosul de lemongras.

20180207_202055

India e plina de culoare.Vei avea un soc vizual care te va lovi până în fundul globului ocular.Pentru ei noțiunea de culori de pământ nu exista.Sa fie culoare,frate !

Am văzut cele mai frumoase femei urâte din viata mea.Pentru ca indiencele când se îmbracă în superbele lor sari-uri folosesc niște culori vibrante care te fac sa te holbezi până la nesimțire. Mulțumesc,Doamne pentru aceasta experiența vizuala. Dupa ce Zara ne-a spălat creierii cu toate nuanțele de alb,gri,bej din lume sa vezi aceasta explozie frenetica de culoare e minunat.Am văzut femei de vârsta bunicilor europene îmbrăcate în mov,roz ciclam ,verde.Bumbac ,matase,pietricele strălucitoare.

20180204_124643

Daca noi,europenele ne-am hotărî se ne îmbrăcam in sari și nu de la mall,am arata cam asa:

Da,știu,o sa îmi spuneți ca ar fi greu la serviciul nostru fabulos  sa lucram asa îmbrăcate.

20180206_172242

Mulțumim India pentru zâmbetul pe care mi l-ai așezat in suflet si priviri.

Si daca e sa vorbim de culoare :

20180206_121547

20180206_12182120180206_12181520180206_12172920180206_12171020180206_121935

Sau  :

20180204_14053320180206_092705

Sau :

20180207_12391928054183_1481467498628613_2106250133_n28109780_1481458355296194_433936920_n

O călătorie in India este o călătorie spirituala .Asta ca vrei ,ca nu vrei.Pentru ca India respira si își trăiește credința la tot pasul.Pentru un hindus ,credința lui face parte din viata lui de zi cu zi .Vei avea un soc cultural si religios,pentru ca tot ce religia creștină spune ca interzis ,în religia Hindu e acceptat.

Deși hinduismul este adesea înțeles ca fiind o religie politeistă, presupunându-se că recunoaște nu mai puțin de 330 de milioane de zei, are de asemenea un „dumnezeu” care este suprem – Brahma. Brahma este o entitate despre care se crede că locuiește în fiecare frântură de realitate și de existență din întregul Univers. Brahma este impersonal și necunoscut și adesea se crede că există în trei forme separate: Brahma – Creatorul; Vishnu – Păstrătorul; Shiva – Distrugătorul. Aceste „fațete” a lui Brahma sunt de asemenea cunoscute prin multe alte încarnări ale fiecăreia.

Hinduismul vede umanitatea ca fiind divină. Pentru că Brahma este totul, hinduismul susține că toți sunt de natură divină. Atman, sau sinele, este una cu Brahma. Toată realitatea din afara lui Brahma este considerată o simplă iluzie. Ţelul spiritual al unui hindus este să devină una cu Brahma, încetând astfel să existe în forma sa iluzorie de „sine individual”. Această libertate este numită „moksha”. Până când nu dobândește moksha, hindusul crede că se va reîncarna în mod repetat, ca astfel să lucreze înspre autorealizarea adevărului (adevărul că numai Brahma există, și nimic altceva). Felul în care o persoană se reîncarnează este determinat de karma, care este un principiu cauză-efect guvernat de echilibrul naturii. Ceea ce ai făcut în trecut afectează și corespunde cu ce se va întâmpla în viitor, inclusiv viețile trecute și cele viitoare.

Un Hindus te va saluta cu Namaste ,cu miinile inpreumate in dreptul inimii,care ar inseamna in traducere :Divinul din mine se închina divinului din tine”.

Ei cred in reincarnare si in karma si toata viata lor se bazeaza pe acest pe acest principiu.

Accepta faptul ca s-au născut săraci sau bogați ca o parte din posibilele lor vieți si cred cu tărie in karma .Vor face tot ce vor putea în prezenta lor viata sa își îmbunătățească karma făcând cit mai multe lucruri bune cu putința.

Un astrolog intr-o familie de hindusi este echivalentul unui preot intr-o familie de crestini.

Hindusii nu fac nici un pas fără astrolog,in funcție de prezicerile astrologului isi stabilesc evenimentele importante in viata .

Chiar dacă multe țări își discriminează locuitorii, acest lucru nu este mai vizibil nicăieri în lume ca în India. Această organizare socială există în India de sute de ani. Chiar dacă recent a fost aspru criticată, lucrurile nu se vor schimba prea curând.

Castele sunt clasificate, numite, iar aderarea se face de la naștere. Există caste și subcaste, iar aceste grupuri bazate pe rudenie sunt esențiale pentru structura socială indiană. Fiecare castă este parte a unui sistem local bazat pe interdependență cu alte grupuri, ce implică specializarea profesională.

Multe caste sunt asociate în mod tradițional cu o ocupație precum cea de brahmani (rang înalt), agricultori și artizani (rang mediu) și „cei de neatins” precum măcelarii, spălătorii și curățătorii de latrine (rang mic). Membrii castelor de rang înalt sunt mai prosperi decât cei ai rangurilor inferioare, aceștia din urmă trăind în sărăcie și dezavantaj social.

Conform Rig Veda (textele sacre hinduse), progeniturile celor 4 grupuri varna au apărut din diferite părți ale trupului omului primordial creat de Brahma, iar fiecare grup îndeplinea o funcție în susținerea vieții societății. Brahmanii (preoții) au apărut din gura omului și serveau nevoilor intelectuale și spirituale ale comunității. Kshatriyas (războinicii) derivați din brațe, conduceau și protejau societatea. Vaishyas (comercianții) izvorâți din coapse se ocupau de comerț și agricultură. Shudras (artizanii și servitorii) erau apăruți din picioare și trebuiau să se ocupe de munca manuală.

Mai târziu a apărut o a cincea categorie, „cei de neatins” ce trebuiau să se ocupe de muncile degradante. Această castă a fost numită de către Gandhi „Copiii lui Dumnezeu”.

Hindușii se vor căsători doar în interiorul castelor lor .

Casatoriile sunt aranjate de către familii.Familiile mirilor sunt atent verificate pentru ca hindusii cred ca in momentul casatoriei familia mirelui preia toata karma familiei miresei.

Si,pentru ca au mii de zeități,Vei găsi un altar la aproape fiecare colt de strada.Nu vei găsi in India un templu care sa semene cu celalalt .Ei ofera zeitatilor flori,legume,fructe ,orez…si da…betisoare parfumate.

La sosirea noastra in India a fost celebrata o ceremonia Puja .Am fost imbracate in alb si am primit o ghirlanda de flori ,plus un semn in frunte.S-au oferit flori,orez si banane zeilor Hindusi ,ca sa ne binecuvinteze calatoria nostra in India.

Pūjā or Poojan (Devanagari: पूजा) is a prayer ritual performed by Hindus of devotional worship to one or more deities, or to host and honor a guest, or one to spiritually celebrate an event.[1][2] Sometimes spelt phonetically as pooja or poojah, it may honour or celebrate the presence of special guest(s), or their memories after they die. The word pūjā comes from Sanskrit, and means reverence, honour, homage, adoration, and worship.[3]

sursa:Wiki

28059049_1765944553715415_3043974286657540382_n20180202_114433

Apoi am vizitat unul dintre cele mai vechi temple din India :

20180204_110242

20180204_10583020180204_111733

Si experienta mea spirituala s-a inchiat cu o vizita in ashramul AMMA ,unul dintre cele mai mari si mai importante ashramuri din India.

Mata Amritanandamayi, cunoscută și sub numele de Amma (Mamă), este recunoscută în întreaga lume pentru compasiunea și iubirea sa necondiționată. Întreaga sa viață a fost dedicată ajutorării celor nevoiași și a celor ce suferă din punct de vedere fizic sau emoțional. Amma inspiră, încurajează și transformă lumea prin intermediul îmbrățișărilor sale, a înțelepciunii spirituale și a organizației internaționale de caritate cunoscută sub numele de Îmbrățișând Lumea.

„Ar trebui ca fiecare om să poată dormi fără frică, măcar pentru o noapte. Ar trebui ca fiecare om să poată mânca pe săturate, măcar pentru o zi. Ar trebui să existe cel puțin o zi în care nimeni nu este spitalizat datorită violenței. Ar trebui ca fiecare om să-și dedice cel puțin o zi în viață ajutorării celor nevoiași. Amma se roagă ca măcar acest vis mărunt să se împlinească.” Amma – Mata Amritanandamayi

Este o experiență unica .Puteți citi despre AMMA pe internet ,sunt mii de articole,poze,filmulețe.

AMMA este considerata unul dintre cei mai mari GURU indieni.

75943_452930728086300_91999311_n

Voi prețui timpul petrecut in ashramul Ammei ,si il consider  darul pe care India mi l-a facut .Am primit îmbrățișarea Ammei .Cind m-a strins in brate mi-a soptit ceva la ureche.Care va ramine intre ea si inima  mea,pentru ca ea a vorbit in Hindu.

27973651_1778379398903996_6761495503710974476_n

Sa vorbim un pic despre motivul pentru care englezii au ajuns aici in 1600,toamna,pe inserat…si au plecat in 1947.

Yep…It’s about tea ,and peper and spices.

Sa vorbim si despre chai…ca doar suntem in India.Ceaiul (chai ) e un arbust si creste la munte.Sunt un pic derutata…ma gindeam ca ceaiul e un nume generic…sau o floare…in fine…nu ma gindeam ca trebuie sa urc la 1200 m ca sa vad niste copaci.😁In alta ordine de idei cit ceai pot sa bea englezii ,frate,ca au impadurit tot ce au prins pe o raza de o jumatate de subcontinent ? Ca sa fiu complet derutata…beau masala chai…care are si condimente si ierburi.Macar cu cafeaua e mai clar.#derutantaIndia

Dana-Facebook

20180205_14514220180205_141623

Kerala ,una dintre cele mai spectaculoase regiuni ale Indiei iti ofera posibilitatea sa vizitezi 3 locuri senzationale ,mentionate in toate ghidurile de turism ale lumii ca un must !

Varkala,Munroe Island si Allepey Backwaters.

In topul meu personal ALL TIME  ,ALL PLACES ,intra direct pe locul 1 ,cu steluta ,loc care cu greu va fi batut :MUNROE ISLAND.

Daca vreodată cineva ma va întreba :Cam cum crezi tu ca arata raiul? II voi raspunde : Ca Munroe Island.

Kerala se numește si God’s Own Country, Țara lui Dumnezeu .Acum pot sa inteleg de ce .

20180206_12502320180206_13410420180206_14002120180206_13302020180206_12462920180206_14002120180206_142413

Kerala Backwaters

Am petrecut o noapte pe un vas de lux ,trecând prin canalele din Alappuzha.

The scenic backwaters of Kerala comprise serene stretches of lakes, canals and lagoons located parallel to the coast of the Arabian Sea. The backwater regions of Kerala are one of the most popular tourist destinations in the world. The tranquil backwater cruises are a once in a lifetime experience. Alappuzha, known as the ‘Venice of the East’, is especially popular for its houseboat cruises where you can soak in nature at its finest form.

Da,e o experienta „once in a lifetime !!!

20180208_14091120180208_14585620180208_16214420180208_23390020180209_08074320180208_16250720180208_14382220180208_170936

Si VARKALA …minunata stațiune unde am stat 7 zile.

Varkala este considerata una din perlele coroanei .Este la malul Marii Arabice ,parte a oceanului Indian si are una dintre cele mai frumoase plaje. Soarele apune in mare si am vazut cele mai frumoase apusuri posibile.Locul are un vibe si o magie incredibila.

20180202_181723cofcofcof20180202_150452cofcof20180204_18252720180204_18230220180204_18112320180202_182447

…and the last but not least:AYURVEDA !!!!!!

In teorie :

Ayurveda este poate cel mai vechi, mai bine elaborat si mai complex sistem de cunostinte medicale de pe glob, cel mai cuprinzator si totodata cel mai usor de inteles sistem de vindecare naturala. Din punct de vedere etimologic, Ayurveda este formata din unirea a doua cuvinte: ayus care semnifica viata si veda, care inseamna stiinta, cunoastere, deci “stiinta vietii”. Ayurveda este medicina traditionala a Indiei, o stiinta multimilenara care a depasit granitele acesteia si s-a mentinut secole de-a randul, organizandu-se tot mai mult odata cu fiecare tentativa a omului de a-si intelege cat mai bine rolul in circuitul universal. Ayurveda se poate aplica in orice epoca si in orice areal geografic deoarece principiile ei de baza sunt universal valabile.

Scopul medicinei Ayurveda este in primul rand acela de a preveni bolile prin mentinerea echilibrului dinamic intre trup, minte si spirit. Corpul omenesc este considerat ca o unitate, un intreg care trebuie vindecat, chiar daca doar o parte a lui este bolnava. Conform principiului sau de baza, omul este capabil sa detina in intregime controlul asupra propriei existente, deci si a vindecarii sale.

Ayurveda insa nu se ocupa numai de prevenirea si tratarea bolilor. Doua dintre principalele ramuri ale Ayurvedei au ca obiect principal reintinerirea si folosirea afrodiziacelor.

Varkala este tara lui Ayurveda.La tot coltul găsești o clinica ,cu doctor cu diploma pe perete  .

Practic tratamentele ayurvedice constau în masaje cu ulei ,ulei care are contine plante medicinale.

Orice tratament ayurvedic începe cu un consult -la tanti doctor ,care iti va prescrie tipul de masaj si tipul de plata medicinala pe care il vor pune in ulei.

Indiferent de afectiune ,orice tratament ayurvedic începe cu un masaj de relaxare si o echilibrare a tranzitului .De aici începi.

Cind spun masaj cu ulei ,spun litrii întregi de ulei călduț cu care te maseaza. Orice masaj ayurvedic va avea o durata minin de 1 ora ,iar tratamentele 1 ora si jumătate.

Am facut masaje ayurvedice in fiecare zi a sederii mele in Varkala si am incercat tot ce aveau in oferta !Asta după ce mi-am făcut masajele prescrise : pentru umăr -când am plecat in India nu putea sa îmi ridic miina dreapta iar acum sunt ca noua plus Sirodava-un masaj urmat de o procedura prin care iti picura pe frunte ,timp de o jumatate de ora ulei ,pentru combaterea stresului.

Folosesc uleiuri esențiale cu penetrare rapida ,si doar ei știu ce plante folosesc.Oricum ,in funcție de afecțiune ,folosesc alte esențe ( deduc asta pentru ca in timpul masajelor terapeutice ,în funcție de zona masata ,simțeam alt miros ).

Masajele sunt făcute doar de femei pentru femei si de bărbați pentru bărbați.

Am făcut masaje faciale,pentru care folosesc doar fructe proaspete si iaurt.

Am făcut masaje cu ierburi,in care după ce te masează cu ulei ,folosesc un decoct de ierburi in orez  -împachetat într-un „tifon” cu care iți presează zonele și meridianele.

Am făcut masaje la picioare..după același principiu: litrii de ulei ,care miroseau dumnezeiește.

Ayurveda,facuta la mama ei acasă este o experienta care face toti banii.Bani care nu sunt putini,pentru ca preturile sunt europene.Dar merita fiecare banut platit.

Ayurveda a reușit sa ma facă sa îmi scot cardul,lucru care nu au reusit 5 capitale europene la un loc și am venit acasă cu o plasa de creme,măști si ierburi .

20180211_124410

20180203_170257

20180204_090421

20180203_165812

Draga Mother India.Iti multumesc ca m-ai primit si ai avut grija de mine.A fost o experienta .Greu de incadrat.Am venit cu o gramada de prejudecati,cu bagajul plin de servetele umede,lenjerie de pat ,tone de dezifenctant.Cu instructiuni sa nu beau apa ,sa nu ma spal de dinti numai cu apa imbuteliata plus inca o gramada de bullshituri.India de primeste,te zapaceste,te trinteste de nu te vezi ,apoi te ia in brate si te mangaie pe cap.Cind crezi ca totul e minunat dai de o gramada de gunoi ,intr-o caldura inabusitoare.Si faci 100 de km in 5 ore.Cu India nu poti avea decit o relatie ori Love ori Hate.Cale de mijloc nu exista.India are o energie turbionara care te zapaceste .Ca sa fie LOVE trebuie sa ai capacitatea de a vedea dincolo de aparente.Si trebuie sa ai capacitatea de a nu judeca.
Draga Mother India.Multumesc.I love you. 

Si iti mai multumesc ca mi-ai pus flori in par si zimbet in suflet.” 

Cu iubire, Dana

 

20180207_174659

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.