Tu ce fel de copac esti? de Sorina, un Liliac din livada

sorina

Draga copac,

povestea despre astazi  este despre Sorina, zisa si Liliac <3.

Pe Sorina am cunoscut-o mai profund in cadrul unui workshop de terapie prin dans unde am facut impreuna un exercitiu foarte puternic, care zic eu, ne va lega impreuna mult timp de acum in colo.

Va ziceam mai demult ca odata cu schimbarea mea, mi-am pierdut multi prieteni, insa mi-am castigat si altii noi, iar de curand, Sorina face parte dintre ei. Ma simt atat de binecuvantata ca am cunoscut atatia copaci noi, vii, cu milioane de povesti de la care nu ma pot satura sa invat, sa-i ascult.

Sorina Liliacul este o tipa “bine” 😀 . La prima vedere pare o pustoaica pusa pe sotii (de asta m-am si indragostit de ea), insa daca inaintezi in vorbe iti dai seama cat de inteleapta e… la putinii ei ani  deja are o titulatura de-ti ocupa o pagina intreaga (vezi descrierea ei mai jos), insa nu asta e important. Important este ca este un copac viu, indragostit de viata si care prin toate actiunile ei, ii ajuta enorm pe ceilalti, de exemplu asa cum a facut prin lansarea unei carti simple si dragute de autocunoastere, care mie mi-a placut mult. Exercitiile ei imi vor fi de un real folos in cadrul sedintelor de yoga:

“Sunt un copac… ca si tine.. Un copac om sau un om copac…

Am crescut intr-o gradina hranitoare de tara, la umbra unui nuc frumos si-n bratele unei salcii mereu proaspete si iubitoare de apa; o gradina plina de copaci veseli si iubitori: tei, zarzari, corcodusi, braduti, piersici, pruni, caisi s.a.

As fi zis despre mine acum ceva vreme ca-s un bonsai, dar intre timp am iesit din ghiveci si m-am plantat bine astfel incat sa am grija radacinilor mele, sa-mi cresc un trunchi sanatos cu ramuri netede, frunze verzi si fine si flori movulii, iar acum ma declar un liliac suplu si la trup (a se citi trunchi), si la minte…

Nu stiu cine zici tu ca esti, insa sper sa-ti cunosti bine radacinile, sa fii puternic ancorat la sol si… sa-ti dai voie sa-ti extinzi in voie ramurile.

Apropo! Sper ca nu zaci intr-un ghiveci. Cu toata stima pentru farmecul si parfumurile pe care le raspandesti in jur, unui copac nu-i sade bine sugrumat. Sper totusi ca ti-ai extins cateva ramurele pe terasa sau balcon si ca ai macar un alt copac, copacel sau copacut, real de data asta, prin zona… Daca nu, chiar un parc natural… 

Copacul e simbolul vietii, al cunoasterii, al fertilitatii, al puterii, al gloriei, dar si al pacatului, al fragilitatii, al vinei… Tu ce fel de copac esti?

Cum arati, mai exact? La interior si la exterior, desigur. Ai radacini puternice, groase, sau mai degraba subtiri si anemice? Esti puternic ancorat (in realitate) sau esti un copac cu capul in nori? Dar trunchiul? Ce zice el despre tine? E sanatos, cu o mare forta interioara, sau mai curand subtire si timid? Un trunchi de talie mica, medie sau mare? Nu trebuie sa-mi raspunzi in centimetri. Ai un trunchi drept (verticalitate, daca vrei :p) sau unul incovoiat, unul care a crescut intr-un mod creativ sau intr-un mediu plin de restrictii si norme? De scorburi si posibile amputari… nu te mai intreb… Si ramurile!? Cum sunt ele? Mici, abia perceptibile, inchise in coroana lor, sau poate expansive :p? Dar cu productia de clorofila cum stai? Esti inverzit, copacule? Plin de vitalitate sau lipsit de vlaga si aproape ofilit? Faci flori, fructe, esti un copac fertil sau ce bunatati rodeste mintea ta? 

Te-as mai intreba care e rolul tau pe lumea asta impadurita si despadurita deopotriva… Ai habar sau inca reflectezi?

Nu mi-ai zis daca esti un copac iubitor de ape, munti sau campii, unul solitar sau spirit gregar poate… rustic sau cosmopolit… Iti place s-o arzi boem sau ai o viata cumpatata? Esti un copac exotic sau unul conformist?

Auzi, ma-ntreb daca sade careva la umbra ta? Sau daca nu cumva, in alt sens, poate tu esti cel umbrit? De catre cine, te-as mai intreba? :p

Se hraneste cineva din bunatatile tale sau nu ajunge nimeni la inaltimea ta? Esti macar constient de ele? 

De oriunde ai citi toate lucrurile astea, sper ca esti un copac autentic, nu unul artificial :p, si ca pasesti in talpile goale, adica bine inradacinat. Te invit sa tragi puternic aer in piept, prin toti porii tai de copac iubitor de crestere si viata, sa te scuturi bine de praf si alte lucruri care nu-ti apartin si care-ti ingreuneaza extinderea si sa faci loc iubirii. Da, da-ti voie sa te iubesti, sa te lasi udat de ploaie si mangaiat de vant, sa te hranesti sanatos cu ale gurii, ale sufletului si ale mintii si sa faci miscare, mai copac… Pretuieste-te si bucura-te de tine si de ceilalti copaci, orice ai fi, palmier, brad alb, baobab, sequoia, arbore de cafea sau de ceai, frasin sau maslin, chiparos, pin, plop, mar sau cine stie ce arbore din marea livada a vietii…Si cum unui copac ii sade bine… crescut frumos si relaxat, Andreea, arborele asta „miscator”, ti-a pregatit nenumarate meniuri pentru o dezvoltare copaceasca cu sens… Sper ca esti elastic, nu de alta, dar am auzit ca unele iti intind bratele, pardon, ramurile, pana-n Bali si-napoi…

Cat despre noi, daca vrei sa dam ramurile pe fata, deschide cartea mea  „Catre tine…”, insa cu grija, c-o sa-ti creasca frunze de nu te vezi! “

Sorina Dumitrache este doctor în psihologie – Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, MD, psihoterapeut și consilier P.E.U.; asistent formator în consiliere și psihoterapie în cadrul Institutului S.P.E.R., formator de formatori, competenţe în psihosexologie, psihopatologie şi psihologie clinică, psihoterapie experienţială a unificării, dezvoltare personală unificatoare individuală şi de grup; formare continuă în psihologie clinică, psihosexologie; Director Editorial S.P.E.R. Cons Edit, manager organizare, asistent coordonator formare SPER; membru în comitetul de redactie al Journal of Experiential Psychotherapy și al Revistei de Dezvoltare Personală Unificatoare, Educație pentru mileniul 3; membru în International Council of Psychologist (ICP), membru în Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie (ARPP), membru în Asociatia pentru Medicina Sexualităţii din România (AMSR).

MEET THE TREE AND TELL YOUR STORY

Daca simti ca ai si tu o poveste care ar putea inspira livada de copaci, o declaratie de dragoste, o lectie despre iertare, pasiuni, viata si iubire, te rog scrie-mi in privat, si impreuna vom creiona o vorba calda pentru comunitatea de aici. Sunt convinsa ca multi au nevoie sa auda experientele tale care definesc iubirea. Nu trebuie sa fii vreun geniu in ale scrisului, eu sunt aici sa te ghidez si sa-ti armonizez cuvintele, povestea. Mi-ar placea mult de tot sa te cunosc!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.